
En bagel bliver af mange nævnt som et jødisk stykke bagværk,
men er i virkeligheden traditionelt polsk (16 brød) 
#
50 g gær 
2½ dl lunkent vand 
3 spsk olie 
1 tsk salt 
2 æg 
600-725 g hvedemel 
Vand til kogning tilsat ca. 1 spsk salt pr. liter 
sammenpisket æg til pensling 
birkes eller sesamfrø til pynt 
*
Gæren smuldres i et dejfad og røres ud i vandet. 
Tilsæt olie, salt og æg, og ælt så meget hvedemel i, at dejen bliver smidig. 
Dæk fadet med film eller et klæde, og lad dejen hæve i 30 min. på et lunt sted. 
Ælt dejen på et meldrysset bord. 
Del den i 16 stykker, og tril dem til ca. 20 cm lange pølser, som er lidt tyndere i begge ender. 
Fugt den ene ende med lidt vand, og sæt pølserne sammen til ringe. 
Klem enderne godt sammen. 
Lad vandet koge op i en stor gryde. 
Læg et par ringe i ad gangen, og kog dem i ca. 1-2 min. 
Tag dem op med en hulske, og lad dem dryppe af på køkkenrulle. 
Tænd ovnen på ca. 220 °C. 
Læg de forkogte ringe på en smurt bageplade. 
De pensles med æg, drysses med pynt efter eget valg og bages midt i ovnen i ca. 15 min. 
Lad dem køle af på en bagerist. 
Serveringsforslag: 
Skær en bagel igennem og fyld underen med for eksempel: 
- Røget laks, flødeost, frisk koriander eller persille og kapers. 
- Tunfisk rørt sammen med cremefraiche blandet med hakket hårdkogt æg, kapers og rødløg. 
- Kyllingekød i skiver med en skive blåskimmelost under og pyntet med sorte oliven. 
- Skiver af roastbeef med masser af salat, tomater og lidt remoulade. 
- Hytteost blandet med rød peber, squash og tomater. Pyntet med hakkede valnødder. 
- Philadelphia flødeost med salatblade (gerne rucola), hakket rødløg, tomatskiver og frisk basilikum. 
- Smør, salatblade, brie og skiver af kiwi. Evt. mandarinbåde eller små stykker appelsin. 
- Philadelphia flødeost, tomatskiver, moset avocado og hakket rødløg.