Gyros sandwich fra Grækenland, med kød, løg, tomat, pommes frites og tzatziki sauce rullet ind i en pita. Kød kan være svinekød, kylling, kalkun, kalvekød, lamme- eller oksekød. Tilbehøret til sandwich gyros er normalt tomater, løg, tzatziki sauce.
Ægte gyros er stykker af kød, placeret på et højt vertikalt, roterende spid, der vender mod en varmekilde, som regel en elektrisk (på samme måde som shavarma). Hvis kødet ikke er fedt nok, tilsættes strimler af spæk, således at stegning af kødet altid forbliver fugtig og sprøde. Hastigheden af ristning kan justeres ved at variere styrken af varme og afstanden mellem varmen og kødet, samt at tilpasse hastigheden.
Når kødet er færdigt, skæres det i tynde spåner, lodret fra ydersiden.
Det er serveres generelt i en olieret, let grillet stykke pita, rullet op og med forskellige salater og saucer.
Gyros og pita er her de eneste obligatoriske ingredienser.
Gyros kan også serveres som en "gryderet" med pommes frites og tilbehør på en tallerken.
Se opskrifter her:
kalkun gryderet med grønsager, serveret med couscous
kalkun gryderet/gyros med peber og svampe
Kalkun gyros
.............................................................................................................