
 
Matjessild smager allerbedst først på sommeren, for da er de
nylavede. Server gerne matjessildene sammen med friske bønner. 
• Matjessild indeholder letfordøjeligt protein, masser af A-
og D-vitamin samt kalium og fosfor. 
Forberedelse 15 min. Tilberedning 15 min. 4 Portioner 
 
# Råvarer til Matjessild med bønner: 
8 store matjesfileter a ca. 75 g 
3 spsk friskpresset citronsaft 
700 g friske grønne bønner 
½ bundt glatbladet persille 
1 bundt sar 
100 g bacon 
1 spsk smør eller margarine 
salt og peber 
 
* Fremgangsmåde: 
1 Anret matjesfileterne på et fad. Dryp dem med
citronsaften. 
Dæk til og stil dem i køleskab. 
 
2 Skyl og nip bønnerne. 
Skyl persillen, tag bladene af stilkene og hak
persillebladene fint. 
Fyld en stor gryde med letsaltet vand. 
Læg saren i og giv det et opkog. 
Læg bønnerne i og lad dem simre ved svag varme til de er
møre, ca. 10 min. 
 
3 Skær baconet i små tern. 
Brun baconternene på en pande til de er sprøde. 
Læg baconet på et stykke køkkenrulle og lad det dryppe af. 
 
4 Hæld bønner og sar i et dørslag, spul dem i koldt vand og
lad dem dryppe af. 
Smelt fedtstoffet på en pande og svits bønnerne ca. 1 min. 
Krydr med salt og peber. 
Bland den hakkede persille i. 
 
5 Anret bønneblandingen med matjessildene og drys baconet
over. 
Server med kogte nye kartofler eller hjemmelavet
kartoffelmos. 
 
Tips & råd
 

Stor matjessild (75-140 g), som eksperterne hævder er den
eneste matjessild, fanges fra midten af maj til begyndelsen af juni. Silden
fanges i Nordsøen. 
 

Sar, eller bønneurt, har en let peberagtig og stærk smag. 
Sar hjælper kroppen med at fordøje stærk og fed mad. 
 
PR. PORTION: Energi: Kcal 623 = kJ 2608 
Kulhydrat 24 g Protein 31 g Fedt 45 g (65%) Fibre 7 g