
 
Fine kartofler som får et cremet dække med smag af urter -
det er et godt tilbehør til kød og fisk eller en helt vegetarisk selvstændig
ret.
• Anvend letmælk, kaffefløde og mager ost for at mindske
fedtindholdet. 
Forberedelse 30 min. Tilberedning 30 min. 4 Portioner 
 
# Råvarer til Urtekartofler gratinerede
1 kg faste kartofler, fx Bintje 
1 løg 
2 nelliker 
1 laurbærblad 
8½ dl letmælk 
1½ dl kaffefløde 
50 g smør eller margarine. 
4 spsk hvedemel 
1 fed hvidløg 
1 tsk salt 
¼ tsk hvid peber 
1 knivspids reven muskatnød 
1 knivspids cayennepeber 
1 spsk friskpresset citronsaft 
2 spsk reven parmesanost 
1 bundt blandede, friske krydderurter
1 dl reven, mager ost 
 
* Fremgangsmåde: 
1 Skrub kartoflerne og kog dem møre med skal. 
Pil løget og spæk det med nelliker og laurbærblad. 
Bland mælk og fløde og varm det op. 
 
2 Smelt fedtstoffet i en gryde og steg melet gyldent under
omrøring. 
Spæd med mælkeblandingen, lidt ad gangen og bring det i kog.
 
3 Pil hvidløget og pres det i. 
Læg det spækkede løg i og krydr med salt, peber og lidt
reven muskat. 
Læg låg på og lad det simre ved svag varme i 20 min. 
Varm ovnen til 220 °C. 
 
4 Si saucen gennem en fin si, smag til med cayenne og
citronsaft og rør parmesanosten i. 
Pil kartoflerne. 
Skyl og hak urterne og bland dem i saucen. 
 
5 Læg kartoflerne i et lavt, ovnfast fad. 
Hæld urtesaucen over og drys med osten. 
Bag i ca. 15 min. i ovnen. 
 
Tips & råd 
 

Hvis du har en rest kartofler kan du udmærket anvende dem i
denne opskrift. 
Tern dem groft, gratiner dem i saucen og server! 
 

Sådan rører du i saucegryden for at forhindre at saucen sæt-
ter sig fast i bunden: før piske- riset i ottetaller fra siderne og henover
grydens midte. 
 
PR. PORTION: Energi: Kcal 504 = kJ 2116 
Kulhydrat 62 g Protein 19 g Fedt 20 g (36%) Fibre 4 g