Logo

Persille

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Persille

 

Persille stammer fra Sydøsteuropa, men har været populær i Nordeuropa, siden Middelalderen. Persille kan kaldes Danmarks uofficielle nationalkrydderi og har en aromatisk kraftig duft og smag. Det er den urt der dyrkes mest af i de Nordiske lande. Der findes to typer bladpersille; kruspersille og bredbladet persille. Den bredbladet persille har en anelse kraftigere smag, pga. højere indhold af essentielle olier. Den Indeholder blandt andet betacaroten, A-vitamin, C-vitamin, kalium, magnesium, jern og en del kostfibre

 

Tips til tilberedning

• Skyl altid friske krydderurter grundigt før brug pga. jordbakterier

• Brug kruspersille til varme retter og som drys over maden

• Brug den bredbladede persille til pestoer, marinader og salater

• Hak et stort bundt persille, og bland det med kogte kartofl er i skiver, smuldret feta og soltørrede tomater.

• Lav en mild persille pesto med persille, hasselnødder, olie, en mild hård ost, salt og peber.

• Læg masser af persille under skindet på kyllingelårene. 

 

Kan man gemme retter med persille?

Det er vigtigt at skylle krydderurter grundigt inden de skal bruges i maden. Alligevel kan der nemt være jordbakterier tilbage på dem. Det er kun et problem, hvis maden skal gemmes. I uheldige tilfælde, kan der nemlig dannes giftstoffer i maden.

 

• Det kan du undgå ved at:
- kun drysse krydderurter over retten ved servering, så krydderurterne kun kommer på den portion som spises.
- at kassere rester af retter f.eks. persillesauce, hvor persillen kun kort har været i.

 

Hvis persillen eller andre krydderurter bliver kogt, bagt eller stegt med under hele rettens tilberedningstid, kan du godt gemme retten. Men husk altid at køle retten hurtig ned og straks komme den i køleskabet.

 

Vidste du at...

Persille også kaldes Tivoli drys, fordi det hyppigt bruges på smørrebrød i visse dele af restaurationsbranchen.

 

Opbevaring

I plastpose- eller bøtte i køleskab. Holdbarhed ca. 6-7 dage. Persille kan også fryses ned. Man tager de store stængler fra inden frysning. 

 

I sæson

Maj til Oktober

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.457 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?





Effektiv reklame - klik her