Logo

Bønnesalat med variationer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bønnesalat er god, når appetitten er stor, den fylder mere i maven end i madkurven. Bønnerne kan variere fra pinto-, over black-eye til kikærter og alle grønsager kan bruges. Løg af en slags og bladselleri eller fennikel er obligatorisk. Dressingen er der også flere variationer af. Ingen, der har smagt denne salat, kan hævde, at bønner er kedelige! Salaten er god sammen med tun, røget fisk, spegeskinke, kold kylling eller langtidsbagt kalkun med krydderurter (se under tips). Med masser af brød til.

200 g hvide bønner
Urter til kogning: fx laurbærblad, bladselleristængel, ½ løg, ½ gulerod, stilke fra persillen.
1 løg i små tern – gerne rødløg
1 lille fennikel eller 4 lyse stængler bladselleri i små tern
2 nye gulerødder i tynde skiver
6 soltørrede tomater, udblødt og i strimler, eller ovnbagte cherrytomater

(se under Tips)
2 spsk kapers

Udblød bønnerne i rigelig vand natten over eller mindst 8 timer.

Hæld vandet fra og skyl bønnerne.

Bring dem i kog i rigelig letsaltet vand.

Fjern skummet og tilsæt urter og lad dem koge for svag varme til de er helt møre.

Hæld vandet fra, fjern urterne og hæld den valgte dressing over.

Når bønnerne er kølet af, tilsættes de snittede grønsager og salaten er klar til madkurven.

Skal salaten ikke på tur, har den alligevel godt af at trække et par timer, inden den serveres.

Server brød til, i tykke skiver.

Dressing:
2 spsk olivenolie
2 spsk citronsaft eller vineddike
1 fed hvidløg

Peberfrugt smag:
1 grillet flået peberfrugt pureret sammen med de øvrige ingredienser
Snittede blade fra ½ potte basilikum

Sennep smag:
1 spsk dijonsennep
Snittede blade af en stor kvist frisk fransk estragon

Ansjos smag:
4 ansjosfileter pureret sammen med de øvrige ingredienser
Snittede blade fra ½ potte basilikum eller ½ bundt bredbladet persille

Tomat smag:
2 spsk konc. tomatpuré
1 dl fintsnittet frisk oregano

Bland alle ingredienser til dressingen og tilsæt "smagen".

Er der noget, som skal findeles, kan det gøres i en stor morter, med en stavblender eller i et lille blenderglas.

Krydr med salt og peber.
Dressingen til bønnesalat skal være mere sur end en almindelig vinaigrette.


Tips:
Bønnerne skal koges i rigelig vand for svag varme til de er helt møre.

Prøv at mase en bønne mellem fingrene, der må ikke være nogen fast kerne tilbage.

Kunsten er at koge dem møre uden at koge dem ud. Kom dressing på lige efter vandet er hældt fra, ellers begynder bønnerne at sprække.

Du kan ovnbage cherrytomater til salaten i stedet for de soltørrede tomater. Halver en bakke cherrytomater, drys med lidt salt og peber og stænk med olivenolie. Bag dem i ovnen ved 70°C i ca. 4 timer eller til de er tørre uden at være blevet mørke.

 

Ved samme lejlighed kan du lave en lækker langtidsbagt kalkun-inderfilet. Drys kalkun-inderfileten med hakkede krydderurter og pak den ind i et par skiver parmaskinke. Bag den sammen med cherrytomaterne.

Grønsager pr person: Ca. 175 g

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.572 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?






Effektiv reklame - klik her