Logo

Grønsager når du griller

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Grønsager når du griller

Med nogle få undtagelser kan alle grønsager tilbe­redes på grillen. Større grønsager såsom peberfrug­ter og løg kan grilles som de er; man lægger dem simpelthen direkte på stegeristen og vender dem med en tang. Udskårne grønsager og små grønsager som for eksempel champignoner bør sættes på spid, så det er nemmere og hurtigere at vende

dem. Grønsager bør pensles let med olivenolie, før de grilles, så man undgår, at de brænder fast til risten. Hvis du griller grønsager sammen med mari­neret kød eller fisk, kan du overveje at pensle grønsagerne med den samme marinade. Medmin­dre andet er angivet, skal alle grønsager vendes, når halvdelen af stegetiden er gået. Du vil hurtigt få en fornemmelse af, om kød og grønsager skal på grillen samtidig, eller om det ene kræver lidt mere stegetid end det andet.

 

Grønsager der er velegnede til grill

 

● Asparges

Bræk den nederste grove ende af aspargesene. Rul dem omhyggeligt i olivenolie tilsat kosher salt og grill dem direkte over middel varme i 5-6 min., mens de vendes nu og da, til de har fået mærker af grillen og lige er blevet møre.

 

● Auberginer

Skær enderne af og skær auberginen i tykke skiver på langs eller tværs. Du kan også skære dem i tykke både. Mini­auberginer halveres. Pensl auberginerne godt med olie og drys med rigeligt salt og peber, før de grilles direkte over middel varme i 10-15 min.

 

● Champignoner

Skær stokkene af. Pensl champignoner godt med olie og drys med rigeligt salt og peber, før de grilles direkte over middel varme i 8-10 min., til de er møre (afhængig af størrel­se). Sæt små champignoner på spid, så er de nemmere at vende.

 

● Courgetter

Skær stilkene af og halver courgetterne på langs. Hvis de er meget store, skæres de i 3 stykker på langs. Pensl courgetterne godt og drys med rigeligt salt og peber, før de grilles direkte over middel varme i 8-15 min.

● Fennikel

Skær de træagtige stængler væk og fjern de grove tråde. Skær fenniklen i fire eller fem tykke skiver. Pensl dem med olie, drys salt og peber på og grill dem direkte over middel varme i 12-15 min., til de er møre.

 

● Hvidløg

Feddene kan sættes på spid sammen med kød og grønsager. Man kan også skære hvidløg midt over og grille halv­delene direkte over middel varme i 8-10 min., til de er møre. Hele hvidløg kan pakkes ind i alufolie og grilles over middel varme i 45-50 min., eller til hvidløget er meget blødt.

 

● Kartofler

Små eller nye kartofler kan koges næsten møre først og derefter grilles over direkte varme, til de er sprøde. Større kartof­ler, søde kartofler og yamsrødder kan skæres i tykke skiver, pensles med olie og grilles direkte over middel varme i 10-12 min. Hele, store kartofler kan pakkes ind i alufolie og tilberedes som bagte kartofler. Grill dem indirekte over middel varme i 50 min. - 1 time.

 

● Løg

Skær upillede løg midt over og pensl snitfladerne med olie. Grill dem direkte over høj varme i 10-12 min. Luk trækulsgrillens bundspjæld lidt til eller skru gassen ned på »Lav« og lad løgene grille i yderligere 45-60 min., til de er godt karamelliserede. Hele løg kan også pilles og grilles på samme måde som hele hvidløg.

 

● Majskolber

Fold bladene ned, smør kolberne med smør og fold bladene op igen. Bind bomuldssnor om toppen, så bladene holdes samlede. Læg kolberne midt på stegeristen og grill dem in­direkte over middel varme i 15-20 min., til de lige er møre. Se flere ideer til grillede majs.

 

● Peberfrugter

Skær peberfrugter i halve eller kvarte og fjern kernerne. Pensl peberfrugter med olie og grill dem direkte over middel varme i 6-8 min., afhængig af størrelse. Vend dem en gang under stegningen. Hvis du vil grille peberfrugterne hele, skal de pensles let med olivenolie og grilles indirekte over middel varme i 15-20 min., til de er blevet brændte at se på og er faldet sammen. Lad peberfrugterne køle af, før du gnider skindet af og skærer pe­berfrugterne i stykker, som anført i opskriften.

 

● Porrer

Brug små eller mellemstore porrer. (Store vinterporrer er ikke egnede til grill). Gør porrerne i stand som du plejer og skær dem derefter igennem på langs. Skyl dem grundigt og dup dem tørre med et stykke køkkenrulle. Grill porrerne direkte over middel varme i 12-15 min., til de er møre. Grill hele porrer direkte over middel varme i 14-16 min.

 

● Radicchiosalat

Denne robuste salattype tåler fint varmen fra grillen. Skær hovedet i fire både, pensl de skårne flader med olie og grill salaten indirekte over middel varme i 6-8 min. Vend dem en gang under stegningen.

 

● Squash (UFO og acorn)

Grill de små squash hele og skær de store over på langs. Pensl dem med olie og grill dem i 10-15 min.

 

● Tomater

Skær tomaterne i halve og grill dem direkte over høj varme i 6-8 min., til de er blevet svedne.

 

Grillspid med grønsager

Mange forskellige grønsager kan sættes på spid og grilles, men det varierer meget, hvor lang stegetid der skal til, før de er møre. Peberfrugter giver for eksempel både farve og smag til grillspid og kræver nogenlunde samme stegetid som kød eller fjerkræ, når de skæres ud i tern af samme størrelse.

Grønsager der er særligt velegnede til grillspid:

● Små champignoner, hele ● Peberfrugter, skåret i mundrette stykker ● Løg, skåret i både ● Courgetter, skåret i tykke skiver ● Nye kartofler, forkogte ● Små porrer, skåret i længder ● Mini-auberginer, skåret i halve ● Små artiskokker, forkogte og skåret i halve ● Squash ● Cherrytomater, sat på spid for sig selv og grillet ganske kort tid.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 3.300 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?






Effektiv reklame - klik her