Logo

Grahamsbrød med hele kerner

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Disse brød bliver tunge og fugtige og kan holde sig længe. Bagningen skal planlægges lidt, for det tager flere dage men det er ikke besværligt. I opskriften bruges hele kerner af både hvede og rug

 

 

(2 brød)

Disse brød bliver tunge og fugtige og kan holde sig længe. De smager faktisk godt selv 8-10 dage efter, at de er bagt. Bagningen skal planlægges lidt, for det tager flere dage, men det er ikke spor besværligt. I opskriften bruges hele kerner af både hvede og rug. Man kan også bruge knuste korn, men det bliver ikke helt det samme.

1 dl hvede kerner, som er spiret
1 dl hele kerner af hvede eller rug
2 dl vand
6 dl kærnemælk eller et andet syrnet mælkeprodukt
50 g gær
2 tsk salt
350 g grahamsmel
100 g hvede klid
½-¾ kg hvedemel

Forberedelse: Skyl den ene dl hvedekerner i vand- og lad dem ligge i 3-4 dage i en tæt plastpose eller plastboks, til de begynder at spire. Den sidste dag kan man åbne posen eller tage låget af boksen, så de får lidt lys og luft. Skyl kornene hver dag.
Bagning: Skyl den anden dl hele kerner i lunkent vand. Kog dem i 2 dl vand ved svag varme under låg i ca. 1 time.
Varm den syrnede mælk en anelse, og hæld den op i et dejfad over den smuldrede gær. Rør gæren ud. Tilsæt salt, hvedespirer, grahamsmel, klid og det meste af hvedemelet. Tilsæt også de kogte, hele kerner. Ælt dejen godt igennem, til den er glat og smidig. Lad dejen hæve under et klæde i 1-2 timer ved stuetemperatur eller i 30 min. på et ekstra lunt sted.
Læg dejen på et melet bagebord, og del den i to. Form dem til aflange brød, og læg dem i hver sin smurte bageform. Lad brødene efterhæve i 45 min. på et lunt sted under et klæde.
Bag brødene på nederste rille ved 175º i ca. 1 time. Skorpen pensles med vand, mens brødene er varme, hvorefter de køler af på en bagerist. Brødene skal helst hvile i 1-2 døgn, før man begynder at skære dem.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 3.028 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad laver du på St. Bededag 2024Effektiv reklame - klik her