Logo

Rugbrød med surdej og kerner

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rugbrød med surdej og kerner

 

Rugbrødet er bagt med surdej, der giver den bedste smag og det mest saftige rugbrød. Men det kræver også, at du går i gang en uge før, du skal bruge dit rugbrød. Har du en surdej i forvejen, kan du springe direkte til dag 4 eller 5. Og har du ikke tid eller lyst til et surdejsprojekt, så tjek vores TIPS om, hvordan du bager brødet med gær.

Til 2 brød à ca. 1300 g. Arbejdstid for brødet: 25 min. Hævetid for brødet: 8 timer. Fryseegnet

 

#

Surdej:

250 g økologisk groft rugmel

vand

 

Rugbrød:

ca. 5 dl surdej

8 dl vand

600 g økologisk groft rugmel

500 g økologiske knækkede rugkerner

100 g solsikkekerner

100 g hørfrø

100 g græskarkerner

150 g rugflager eller grove havregryn

75 g honning eller sirup

3 spsk groft salt

*

 

DAG 1:

Rør 2 dl rugmel sammen med ½ liter lunkent vand (maks. 37 °C) i et sylteglas el. lign. (1 liter).

Læg låget løst på (uden gummiring), og lad det stå på køkkenbordet i to dage.

 

DAG 3:

Rør dejen igennem, og tilsæt 1 dl rugmel og 1 dl vand. Dæk løst til, og lad det stå et døgn mere.

 

DAG 4:

Gentag dag 3.

 

DAG 5:

Surdejen har fine bobler i overfladen, og du er klar til at bage!

 

RUGBRØD:

Hæld 5 dl surdej i en røreskål, og tilsæt alle de øvrige ingredienser.

Rør dejen grundigt i 10 min. gerne på maskine.

Dejen skal være tyk og klistret, men ikke fast tilsæt evt. lidt mere vand.

 

Pensl 2 rugbrødsforme (1½ liter) med olie eller smør eller fór dem med bagepapir.

Fordel dejen i formene, og glat overfladen med en dejskraber.

Dæk formene med film, og lad brødene hæve i ca. 8 timer et lunt sted, til dejen buer pænt i overfladen og fylder formen helt op.

Hævetiden afhænger af surdejens "energi" og temperaturen i rummet.

 

Prik dejen med en stegegaffel eller lignende, sæt formene i en kold ovn, og tænd på 160 °C.

Vend dem ud af formene efter 1 time og 45 min, og bag dem færdige i ca. 30 min. Centrumtemperaturen skal være 98 °C - brug gerne et stegetermometer.

 

SÆT brødene til afkøling på en rist - pak dem ind i et rent viskestykke, hvis du ønsker en blød skorpe.

Opbevar brødene i fryseposer.

Frys evt. brødene i passende portioner.

 

TIPS: Husk at fodre resten af surdejen som dag3-5, og sæt den derefter i køleskab, indtil du skal bage igen.

 

TIPS: Du kan give dit rugbrød mere smag med fx 1 tsk maltpulver, 1 spsk maltsirup eller 1 maltøl (øl erstatter den tilsvarende mængde vand).

 

TIPS: Skyd genvej med gær: Hvis du ikke har tid til surdejsprojektet, kan du røre dejen sammen med 3-4 dl ekstra vand og 20 g gær til "erstatning" for surdejen. Fordel dejen i de to smurte forme, dæk dem med film, og sæt dem i køleskabet natten over (12 timer). Sæt formene i ovnen, og bag som beskrevet.

 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.536 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvem skal være statsminister ved et blåt flertal ved næste valg?


Effektiv reklame - klik her