Logo

Bolcher

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bolcher


Her er der vist mange forskellige typer af bolcher. De grønne og hvide er stikkelsbærbolcher. De sorte er dameskrå. Læg mærke til at nogle er trykket flade og riflede med en gaffel. De røde og hvide er pebermyntebolcher. Stokkene er den tynde bolchestang der er snoet og trukket.

 

# Ingredienser

Alle bolcher bliver lavet ud fra den samme grundmasse:

1 del vand (1 kop)
3 dele sukker (3 kopper)
1 del druesukker (1 kop)

Vand og sukker kommes i en gryde og skal koges op til 152-157°C.

Hvis temperaturen overstiger dette, bliver bolchemassen sveden.

Brug et sukkertermometer der kan gå op til 200°C.

Bolchemassen afkøles lidt i gryden. Derefter hældes det op på en bolchemåtte der kan tåle stærk varme, hvor massen yderligere afkøler. Når bolchemassen når omkring 90-100°C skal der tilsættes smagsstoffer mv.


Opskrift til 1 portion grundmasse.


Pebermyntebolcher:
1 tsk hvid farve til ⅓ af massen
2,5 ml rød farve til ⅔ af massen
2,5 ml pebermynteolie.


Dameskrå:
2 ml sort farve
2 spsk lakridsekstrakt (revet lakridsrod)
2,5 spsk salmiakpulver
2,5 ml anisolie


Appelsinbolcher:
2 tsk citronsyre
1 ml gul farve
1 ml rød farve
2,5 ml appelsinolie


 

Bolcher


* Tilberedning

Nu kommer det spændende øjeblik. Hvad skal det være for bolcher??

Her er vi gået i gang med at lave appelsin bolcher.

Først tilsættes farvestoffet, efter at bolchemassen er kølet ned.

Gummihandskerne er på for at beskytte huden mod den varme bolchemasse.

Når massen er kommet af blusset kan den brænde sig ind i huden.

Derfor skal mindre børn ikke have lov at blande bolchemassen.

 

Bolcher


Når smagsstofferne er blandet ind i bolchemassen tilsættes til sidst smagstofferne.

Appelsinolie bliver æltet ind i bolchemassen.

Appelsinolie er et æterisk stof som nemt fordamper, derfor bliver det tilsat sidst.

Bolchemassen trækkes ud til en passende tykkelse og er parat til videre forarbejdning.

Nu bliver bolcherne klippet.

Bolcher kan klippes på mange forskellige måder.

Det kendteste er "bolcheklippet" hvor man drejer bolchet 180 grader hver gang man klipper og derved bliver det trekantet.

 

Pebermyntebolcher og stokke 

Først blandes ⅓ med hvidt farvepulver.

Det skal kun lige blandes ind, uden at trække bolchemasse, for at udndgå at den skal blive for hurtig kold.

Derefter blandes ⅔ med rødt farvestof og pebermynteolie.

Den hvide bolchemasse trækkes lang og klippes i 3 lige store stykker (se billedet).

 

Bolcher

Nu sættes bolchemassen sammen så de 3 hvide stykker er lige langt fra hinanden.

Så er det tid at hive sykket ud i et par lange tynde stokke.

Når massen bliver hevet ud, samler den sig automatisk til et rundt, eller næsten rundt bolchestykke.

Man hiver til de har en passende tykkelse.

Store tykke "hold kæft" bolcher eller fine små pebermyntebolcher.

 

Bolcher

 

Bolcher - Det er hyggeligt at koge bolcher og det er ikke særligt svært. Børnene elsker det, og det er slet ikke så ringe en beskæftigelse hvis man selv er en slikmund.

I gamle dage pyntede man juletræet med spiselige ting. Vi kender nok pebermyntestokke til at hænge på grenene. Men hvorfor ikke også komme bolcher i kræmmerhusene.



Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.434 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
81330-11-2009 10:27:48 madABC
Nej, men øvelse gør mester og det er jo varme sager.
81430-11-2009 09:58:45 Lotte FaurSkov Nielsen
skal man have en uddanelse..

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her