Logo

Christmas pudding info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Christmas pudding info

Hører du til dem der ugen før jul drømmer om den engelske Christmas Pudding juleaften. Så er det nu du skal i gang. 
 
Nu om stunder forbinder vi buddinger med en sød dessert, vi er sikkert adskillige der kan huske barndommens gule blæver rand lavet af buddingepulver og serveret med varm frugt sauce. Men en budding kunne før i tiden også være lavet med fisk og kød. En rigtig engelsk Christmas pudding bliver stadig lavet med oksetalg og i ældre opskrifter på plumpudding kom der også marv.

Den engelske plumpudding er ligesom al anden julemad meget traditionel. Indholdet (tørret frugt, talg, sukker, krydderier og hvedemel) og fremstillingsmåden, en masse der koges i en gryde vand over åben ild, tyder på den stammer fra 1600-tallet, muligvis er den endnu ældre. Oprindelsen menes at være en middelalderlig kødsuppe kogt med blommer eller svesker, krydderier og vin og jævnet med brød.

Til højtiderne brugte man selvfølgelig det bedste, de gode og sjældne råvare, der skulle importeres, tørrede frugter, mandler, citroner og appelsiner, krydderier, cognac eller rom samt sukker. Æg og hvedemel producerede man selv, men det var kun overklassen der havde råd til at spise brød bagt af hvede, og det var som reglen kun til højtiderne.

Plumpudding var for de velhavende. Den har forandret sig meget lidt gennem tiden, men den er det stadig dyr og tidskrævende at fremstille. Uanset om opskriften stammer fra engelske eller danske, nye eller gamle kogebøger er ingredienserne og fremgangsmåden næsten den samme når man laver Plum Pudding eller Christmas Pudding.

Plumbuddingen består af tørret, kandiseret og frisk frugt, krydderier, talg, hvedemel, æg og rasp, samt en eller anden form for spiritus. Massen koges i vand enten i et stykke lærred eller i en form. Hvorefter den pakkes i et klæde der er gennemvædet med spiritus og sættes på køl, mindst en måned, inden den spises.
 
En af mange traditioner omkring Christmas Pudding, siger den skal koges søndagen før første søndag i Advent, "Stir-up Sunday", alle medlemmer af familien skal røre fra øst mod vest i dejen med en træslev, for at ære "De hellige tre konger" og bringe held til huse. desuden skal der en mønt i dejen inden den koges, den der finder mønten i sit stykke får healt, wealth and happiness for the coming year.
 
Se en traditionel opskrift: Escoffier's traditionel Plum Pudding


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 10.703 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her