Logo

Flæskesteg, stegetid til sprød svær

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Flæskesteg, stegetid til sprød svær

 

Hvor længe skal en flæskesteg stege, og hvad med kernetemperatur? Her er den komplette guide. Der er mange myter og råd omkring tilberedningen af flæskesteg, kamsteg eller svinekam. Kært barn har mange navne.

Her deler vi erfaringer omkring hvordan man laver den bedste flæskesteg, og du er velkommen med indspark i debatten under indlægget, så vi får samlet al viden om flæskesteg her.

 

# Grundopskrift på en almindelig flæskesteg på cirka 1,4 kil:

Stegetiden er en time og 15 minutter ved 185 °C varmluft, hvor stegen placeres i et fad, som stilles midt i ovnen. Placer gerne nogle laurbærblade mellem sværene.

 

Kan man gourmetsalte en flæskesteg? Det kan du sagtens.

Og det bliver kødet kun mere mørt af. Aftenen før saltes flæskestegen grundigt med et par tsk fint salt. Tilberedes ellers som ovenstående.

 

Hvad er den rigtige kernetemperatur på flæskesteg?

Hiv flæskestegen ud af ovnen eller grillen ved en kernetemperatur på 65 °C. Så er kødet hverken råt eller tørt, men har den helt rigtige rosa farve.

Brug et stegetermometer, så er du ikke afhængig den præcise stegetid på din flæskesteg, og du får altid en steg, der ikke er tør.

 

Hvordan laver man en langtidsstegt flæskesteg?

Det er den bedste metode til tilberedning af flæskesteg, så gør endelig det hvis du har tiden til det.

En langtidsstegt flæskesteg skal have syv timer ved 130 °C almindelig luft i ovnen, og den bliver mør som smør, bedre flæskesteg fås ikke.

Til sidst skrues varmen op til 225 °C, så sværene bliver helt sprøde.

 

Hvordan laver jeg sprødt svær?

Det er faktisk ikke så svært (!). Der er dog et par ting du skal være opmærksomme på, og som er vigtige. Dels skal sværene være skåret igennem ned til kødet, men aldrig NED I KØDET! Så tjek at den travle slagter har gjort det. Og skær eller efter.

Og så skal du komme fint salt ned mellem hver eneste svær.

 

Efter 45 minutter i ovnen plejer jeg at tage flæskestegen ud af ovnen, hælde skyen fra i en skål, og stille stegen tilbage i ovnen. Så er der nemlig mindre damp derinde, hvilket øger chancerne for sprød svær.

 

Det er også vigtigt, at flæskestegen står så plan og lige som muligt under stegningen i ovnen eller grillen. Så klods den evt op med kartofler eller andre grønsager, så sværen bliver helt lige.

 

Lidt før flæskestegen når kernetemperaturen på de 65 °C, kan du med fordel tænde grillen, og så give stegen noget grill indtil sværene popper op.

 

Du kan også øge varmen til sidst, og her er det min erfaring, at varmen skal op på mindst 225 °C før sværen for alvor begynder at boble op. Men hold øje med den, og slip den ikke af syne, for lige pludselig er sværen sort!

 

Hvis flæskesværen er særlig genstridig og bare ikke ikke arte sig ordentligt, kan du skære dem fra stegen, og give dem tur under grillen indtil de bliver sprøde. Derefter placerer de på stegen igen.

 

Skal en flæskesteg hvile inden udskæring?

Se, det er et godt spørgsmål. Jeg plejer at lave stegen hvile 15 minutter inden jeg skærer den ud.

Du skal under ingen omstændigheder dække stegen til mens den hviler, for så bliver sværene bløde.

 

Hvordan laver jeg en god flæskestegssauce?

Det er ret nemt at lave en lækker flæskestegssauce. Flæskestegen steges på en rist i en bradepande, og du kommer 6-7 dl bouillon eller fond i bunden af fadet.

Smelt et par spiseskefulde smør i en kasserolle, og pisk så en stor spsk hvedemel i.

Derefter piskes skyen fra flæskestegen i, og dernæst mælk eller fløde indtil du har den rette konsistens.

Kom også lidt ribsgelé og gastrik eller eddike i saucen, og smag den til med salt og peber.

En spsk engelsk sauce er også guddommelig i en flæskestegssauce.

 

TIPS: Lav gerne rigeligt med steg, for det smager fantastisk godt på et stykke rugbrød i madpakken dagene efter.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 5.615 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her