Logo

Lækkert med laks

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lækkert med laks

 

Laks er en meget taknemlig råvare. Den kan anvendes på utallige måder og egner sig til stort set alle tilberedningsmetoder. Vi byder på fem meget forskellige retter med laks.

Alle opskrifter er til 2 personer. Er du alene så halver portionen., hvor andet ikke er nævnt.

 

Lækkert med laks

 

Laksefrikadeller med rødbede-tzatziki

Arbejdstid: 25 min. Hviletid: 20-30 min. Stegetid: 12 min. Frikadellerne er fryse-egnede

 

#

250 g fersk laks             (evt. halvt laks og halvt lyssej/torsk)

salt og peber

2-3 spsk rasp eller mel

1 lille æg

½ rødløg

½ æble

smør og olie til stegning

 

Rødbedetzatziki:

1 lille fed hvidløg

1-2 tsk citronsaft

1 dl græsk yoghurt

1 rå rødbede (150 g)

½ spsk olie

salt og peber

 

Tilbehør:

rugbrød eller kogte eller stegte kartofler

*

 

Hak laksen groft (evt. i en foodprocessor brug pulse-knappen) og rør den til fars med ½ tsk salt, rasp eller mel og æg.

Pil/skræl rødløg og æble og hak dem fint.

Rør dem i farsen og krydr med friskkværnet peber.

Lad farsen hvile i køleskab 20-30 min.

 

Rødbedetzatziki:

Rør knust hvidløg sammen med ¼ tsk salt og citronsaft og lad det trække 5-10 min.

Tilsæt yoghurt og friskkværnet sort peber.

 

Skræl rødbeden og riv den groft.

Pres væden af og vend rødbeden i yoghurten.

Smag til med olie, salt og peber.

 

Steg farsen til frikadeller på en pande med lidt smør og olie 5-6 min. på hver side og server med tzatziki og brød eller kartofler.

 

Tips: Vend evt. 50 g grofthakket røget laks i farsen.


 

Lækkert med laks

 

Ovnbagt laks med flødestuvede porrer

Arbejdstid: 25 min. Koge/stege/bagetid: 15 min

#

 

2 stk laksefilet uden skind (à 150 g)

1 skalotteløg

1 lille fed hvidløg

½ spsk olie

salt og peber

 

Flødestuvede porrer:

3-4 porrer

15 g smør

1 tsk frisk timian

½ tsk knuste fennikelfrø

salt og peber

½ dl tør sherry eller vermouth

2 dl piskefløde

1-2 tsk citronsaft

 

Tilbehør:

kogte eller stegte kartofler, kogt korn eller ris eller brød

frisk timian eller persille

*

 

Tænd ovnen på 150 °C.

Pil og hak skalotteløg og hvidløg og bland det med olie, salt og peber.

Smør det på laksestykkerne, læg dem i en lille bradepande med bagepapir og sæt dem i ovnen ca. 15 min.

 

Flødestuvede porrer: Rens porrerne grundigt og skær dem i tynde skiver på skrå gem de mørkegrønne blade til en suppe.

Steg porrerne bløde i en bred bundet gryde med smør og tilsæt timian, fennikelfrø, salt og peber.

Steg under omrøring et par min. og tilsæt sherry.

Kog igennem, til væsken er næsten kogt væk.

Tilsæt fløde og kog igennem til cremet konsistens.

Smag til med citronsaft, salt og peber.

 

Server laksen med flødestuvede porrer og det valgte tilbehør.


 

Lækkert med laks

 

Hvidvinsdampet laks med muslinger og urter

Arbejdstid: 45 min. Koge/stegetid: 20 min

 

#

2 stk laksefilet uden skind (à 150 g)

salt og peber

500 g friske muslinger

2 gulerødder

1 porre

1-2 stilke bladselleri (eller 75-100 g knoldselleri)

1 skalotteløg

1 fed hvidløg

olie til stegning

1 dl hvidvin

evt. 1 dl piskefløde

frisk persille, dild, estragon

 

Tilbehør: brød

*

Krydr laksen med salt og peber.

 

Rens muslingerne grundigt og kasser de muslinger, der ikke vil lukke sig ved et let bank i bordet.

Rens grønsagerne og skær dem i ½ cm tykke skiver på skrå.

Pil skalotteløg og hvidløg og hak dem fint.

 

Steg skalotteløg og hvidløg blanke i en bredbundet gryde med olie og tilsæt grønsagerne.

Steg under omrøring et par min. og tilsæt hvidvin.

Giv det et opkog og læg muslingerne i gryden.

Læg låg på og lad dem dampe under låg ved middel varme i 6-8 min.

De er færdige, når de åbner sig.

 

Tag muslingerne op og kog evt. væsken lidt ind.

Tilsæt evt. fløde og giv det et opkog.

Smag til med salt og peber og læg laksestykkerne i suppen.

Lad dem simre 3-4 min. ved ganske svag varme og under låg.

Læg muslingerne (med en skal eller helt uden skal) i suppen, tilsæt friskhakkede krydderurter.

Server straks i varme dybe tallerkener.


 

Lækkert med laks

 

Sojamarineret stegt laks med wasabi-kartofler

Arbejdstid: 25 min. Marinering: min. 20 min. Koge/stegetid: 20 min

 

300 g laksefilet uden skind

 

Marinade:

4 spsk sherry eller hvidvin

2 spsk sojasauce

½ spsk sukker

 

Wasabi-kartofler:

600-750 g kartofler

15 g smør eller 1 spsk olie

½ dl mælk eller kogevand

ca. 1 tsk wasabi (se tips)

sojasauce eller salt

2 forårsløg

 

Tilbehør:

grønsager, fx dampet rosenkål eller broccoli eller stegte rodfrugter

 

Skær laksen i store terninger og vend dem i marinaden.

Lad dem trække ved stuetemperatur i 20 min. eller i køleskab 3-6 timer.

 

Skrub eller skræl kartoflerne og kog dem møre i letsaltet vand ca. 18 min.

Hæld vandet fra kartoflerne gem evt. lidt af væsken.

Knus kartoflerne groft med en kartoffelmoser eller en stor gaffel de skal kun være delvist moset. Tilsæt smør eller olie og mælk eller kogevand til passende konsistens.

Vend rundt rør ikke for meget.

 

Smag til med wasabi og soja eller salt og drys med fintsnittede forårsløg.

 

Dup laksestykkerne tørre med køkkenrulle og træk dem evt på spid.

Steg dem på en varm grillpande eller under grillen i ovnen ca. 5 min. i alt.

 

Anret med wasabi-kartofler og de valgte grønsager.

 

Tips: Wasabi er japansk grøn peberrod, som er temmelig stærk, men ikke brænder ligesom chili. Det kan findes på hylden med japanske varer enten som pasta på tube eller som pulver i en lille dåse.


 

Lækkert med laks

 

Tærte med laks

Arbejdstid: 45 min. Bagetid: 45 min. Fryseegnet . 1 tærte til 6-8 personer som forret

 

Tærtedej:

175 g hvedemel

75 g fuldkornshvedemel eller grov durummel

½ tsk salt

125 g koldt smør

½ dl iskoldt vand

 

eller 1 pakke færdig tærtedej

 

Fyld:

3 æg

3 dl fløde eller mælk (evt. halvt af hver)

2 forårsløg eller 1 bundt purløg

muskatnød

salt og peber

300 g blancheret spinat eller broccoli (i buketter)

200-250 g rå, varmrøget eller koldrøget laks

 

Tilbehør:

salat eller råkost

*

 

Tærtedej: Bland de to slags mel med salt og hak det kolde smør i med et mørdejsjern eller i en foodprocessor.

Tilsæt koldt vand og saml hurtigt dejen.

Lad dejen hvile i køleskabet ½-1 time.

 

Rul tærtedejen ud og læg den i en tærteform (24-26 cm).

Stil den koldt, mens ovnen varmer op til 180 °C.

Prik tærtebunden med en gaffel og bag den blindt (se tips) 10 min.

Fjern bagepapiret og bag 5 min. mere.

 

Pisk æg og fløde og/eller mælk godt sammen og tilsæt fintsnittet forårsløg eller purløg, revet

muskatnød, salt og peber.

 

Fordel afdryppede grønsager og små stykker laks på tærtebunden.

Hæld æggemassen over og bag tærten 35-45 min. til cremen akkurat har sat sig.

 

Server tærten varm eller lun som forret, frokostret, hovedret eller til en buffet.

 

Tips: At bage blindt betyder, at man lægger et stykke bagepapir med tørrede bønner el. lign. som vægt på dejen, for at undgå at den skrider under bagningen.

Brug gerne rester af kogte kartofler og grønsager som fyld.

 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.936 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?






Effektiv reklame - klik her