Denne usædvanlige mangfoldighed af fiskesorter og skal- og krebsdyr, skaber denne gryderets charme og giver en uforlignelig aroma. De kan roligt eksperimentere med alt, hvad fiskehandleren kan tilbyde – de vil altid komme det rigtige i blandingen.
Hvad mere er: Det behøver ikke altid at være de dyreste fiskesorter. Benyt Dem af gode tilbud!
Ved kogning må man ubetinget passe på: Udbenede, fine fileter skal først i gryden til allersidst og må kun dampes i få minutter!
6 portioner
#
1½ kg forskellige fisk (fx søtunge, knurhane, mulle, torsk, helleflynder, makrel)
250 g små blæksprutter
500 g blåmuslinger
2 stilke bladselleri
600 g modne tomater
1 bundt glatbladet persille
1 gulerod
1 stort løg
5 fed hvidløg
2 ½ dl tør hvidvin
1 dl olie
frisk hvedebrød i skiver
salt, sort peber
*
Fiskene renses og skylles under rindende vand, deles i portionsstykker.
Hoved og finne skæres fra, lægges i en gryde med ½ l vand og varmes op.
Søtunge fileteres.
Blæksprutterne renses, skylles og skæres i små stykker.
Muslingerne vaskes og børstes kraftigt; muslinger, der allerede er åbne, eller som ikke lukker sig ved let slag mod bordet kasseres.
Bladselleri, gulerod,½ løg og 2 fed hvidløg skæres i småstykker og tilsættes fiskestykkerne (hoved og finner) i gryden.
½ tsk salt strøs i og suppen småkoger i 30 min.
Dernæst hældes den gennem en finmasket si og stilles til side.
6 spsk olie varmes op i en stor kasserolle.
½ løg og 2 fed hvidløg skæres i småstykker og dampes sammen med blæksprutterne.
Tomaterne skoldes, flås, skæres i småstykker og hældes ved.
Hvidvinen hældes i, og det hele småkoger i 15 min.
Der krydres med salt og peber.
Nu lægges som det første de fastkødede fiskestykker (knurhane, kulmule, torsk, helleflynder, makrel) i gryden, halvdelen af den tilberedte fiskesuppe tilsættes og det hele simre i 10 min.
Til sidst kommer muslinger, mulle og udbenede søtungefileter i, den øvrige suppe hældes i, og det hele koger færdig endnu ca. 10 min.
Persillen hakkes fint og blandes i; der smages til med salt og peber.
Hvedebrødsskiverne ristes på brødristeren, gnides med sidste hvidløgsfed og dryppes med resten af olien. De serveres som tilbehør til fiskegryden.