Chicken tikka masala er en indisk eller skotsk ret. Retten
består af kyllingefilet-stykker i en orangebrun sauce. Der er ingen
standardopskrift på retten, men den består ofte af tomat, cremefraiche, knuste cashewnødder,
citronsaft og en del milde krydderier som nelliker, ingefær og koriander. Det
er det der giver den specielle smag til retten. Kyllingen kan også byttes med
for eksempel fisk. Til retten serveres der ofte ris og naanbrød. Ordet tikka
betyder bidder og ordet masala betyder kryddermix.
4 personer
#
Kylling:
1 kg kyllingebryst, fileter uden ben
smeltet smør (til at pensle med)
Marinade:
⅔ dl yoghurt
3 teskeer hakket ingefær
3 teskeer knust hvidløg
¼ teske hvid peber
¼ teske stødt spidskommen
¼ teske stødt muskatnød
¼ teske stødt kardemomme
¼ teske chilipulver
¼ teske gurkemeje
3 teskeer lemon juice
4 teskeer vegetabilsk olie
Sauce:
1,5 dl tomatkoncentrat
3 dl tomatpuré
1 kg tomater, hakkede
2 liter vand
2 tsk ingefær mos
2 tsk hvidløgsmos
2 tsk grønne chilipebre
1 tsk rød chilipulver
2 tsk stødt nellike
8 kardemomme frøkapsler
salt efter smag
3 tsk smør
1 ⅔ dl fløde
2 tsk ingefær, skåret i tynde strimler
honning efter smag
*
Pisk alle ingredienser til marinaden sammen i en stor skål.
Skær kyllingebryst i mundrette stykker og tilsæt.
Mariner natten over i køleskab.
Forvarm ovn til 180ºC og bag kylling i 8–10 minutter, pensl med smør et par gange.
Dræn for overskydende marinade, og bag yderligere 5 minutter.
Imens laves saucen.
Befri peberfrugt og grønne chilipebre for kerner, og hak.
Kom tomater, tomatkoncentrat og tomatpuré i en gryde og tilsæt ca. 2 liter vand.
Tilsæt ingefær og hvidløg, grønne chilipebre, rød chilipulver, stødt nellike, kardemomme og salt.
Kog over lav varme til reduceret til en tyk sauce.
Kør gennem en si, bring atter i kog, tilsæt smør og fløde, og rør.
Hvis saucen smager lidt syrligt, tilsættes honning efter smag.
Tilsæt ingefær strimler og rør.
Servér med kylling.
TIPS: Det er omstridt hvor retten stammer fra. Mange mener Indien, mens mange mener at i England ville man have behov for sauce, og spekulerer derfor på at den er britisk. England var for øvrigt den første i Europa med indisk mad.