Logo

Pebernødder som i 1864

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pebernødder som i 1864

 

Pebernødden er vores ældste rigtige småkage. Vi kender den helt fra middelalderen. Pebernødderne blev bagt på en jernplade over det åbne ildsted. Der var både krydderier og cognac i dem, og så kunne de holde sig et halvt år....

Man behøver ikke tilsætte peber til dejen. Ordet "peber" betyder blot, at smagen er stærk eller kraftig. På samme måde som vi i dag kalder en pris for "pebret".

Der kom først gang i bagningen af de andre småkager som vaniljekranse, finskbrød og brunkager, da komfuret med indbygget ovn udkonkurrerede det åbne ildsted i årene 1850-1900.

 

Opskrift på pebernødder fra Kogebog for Husmødre af Bondestanden 1864:

 

# Ingredienser:

125 gram sirup
125 gram mørkt puddersukker
250 gram smør
1 teskefuld hjortetaksalt
500 gram hvedemel
lidt stødt kanel, nelliker og cognac

*

 

"I et fad kommes sirup, puddersukker, smør, hjortetaksalt, mel, kanel, nelliker og cognac, hvilket æltes og røres godt, trilles ud i et passende stykke og lægges til afkøling.

Herefter skæres stykket i skiver, noget skråt, hvilket giver en smukkere facon, og lægges noget vidtløftigt på pladen.

Bages brune."

 

Rettelse til opskriften - hvis du ikke har et ildsted!

Bag pebernødderne 7-8 minutter i ovnen ved 200 °C.

Tag kagerne tages ud, når de er lysebrune - ikke mørkebrune som i 1864.

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 1.171 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?





Effektiv reklame - klik her