Logo

Festlig nytårsmenu til hele familien

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Festlig nytårsmenu til hele familien


Forbered en lækker menu til årets sidste festlige aften

 

Små halve ovnristede kartofler med cremefraiche, røget laks og kaviar

Arbejdstid: 20 min. Bagetid: 20 min. 6 personer

#

9-12 jævne kartofler - gerne røde

2 spsk olie

150 g røget laks i skiver

1-2 glas kaviar (evt. 2 slags)

 

Dressing:

2 dl cremefraiche

1 bundt frisk dild

1 økologisk citron

salt og peber

*

RØR cremefraiche sammen med fintsnittet dild.

Smag til med fintrevet citronskal, salt og peber, og stil dressingen koldt.

 

Tænd ovnen på 225 °C.

Vask kartoflerne, og tør dem grundigt.

Halver dem på langs, og vend dem sammen med olie, salt og peber.

Læg dem på en bageplade med bagepapir med skærefladen nedad, og bag dem møre og sprøde på nederste rille i ovnen ca. 20 min.

 

Anret kartoflerne på små tallerkener.

Top op med cremefraiche dressing, laks og kaviar.

Pynt med dild.

 

Oksetournedos med balsamicosauce og indbagte grønsager

Hele retten kan forberedes om formiddagen eller dagen før.

Arbejdstid: 1½ time. Koge/stege/bagetid: 45 min. 6 personer

#

6 bøffer af oksemørbrad à ca. 150 g

15 g smør

6 skiver serranoskinke

evt. frisk timian eller salvie

 

Indbagte grønsager:

1-2 ruller butterdej (400 g)

2 pakker frossen hel spinat (à ca. 400 g)

50 g tørrede svampe fx Karl Johan eller østershatte

250 g friske svampe fx østershatte, shiitake, markchampignon

2 skalotteløg

25 smør

 

Sauce:

3 skalotteløg

1 fed hvidløg

1 spsk olie

2 spsk sukker

3 spsk vand

3 spsk balsamico

4 dl oksebouillon (eller kalve) - evt. delvis svampevæske

evt. majsstivelse

salt og peber

*

Krydr bøfferne med salt og peber, og brun dem på alle sider på en pande med smør.

Stil dem til afkøling på et fad.

Lad bøfferne dryppe af på et stykke køkkenrulle, og sæt dem på en bageplade med bagepapir.

Læg et stykke serranoskinke rundt om hver bøf og hæft med en tandstikker.

Stik evt. lidt frisk timian eller salvie ind under skinken.

Stil bøfferne koldt.

 

Overhæld de tørrede svampe med ½ liter kogende vand, og lad dem trække i 1 time.

Tag dem op, og hak dem groft - gem udblødningsvandet.

 

Lad spinaten tø op.

 

Pil og hak skalotteløgene, og sauter dem bløde i en gryde med smør.

Tilsæt de afdryppede svampe.

Steg under omrøring i 5 min.

Knug vandet af spinaten, og vend den i svampegryden.

Lad det simre under omrøring til det er gennemvarmt.

Smag til med salt og peber, og hæld det i en skål til afkøling.

 

Rul butterdejen ud på et meldrysset bord.

Dryp svampe/spinatblandingen godt af først i et dørslag og derefter på køkkenrulle.

Læg grønsagerne på langs på halvdelen af dejen.

Fold dejen over fyldet, og tryk kanterne sammen med en gaffel.

Skær kanterne til, og flyt pakken over på en bageplade med bagepapir.

Pensl med sammenpisket æg, og pynt evt. med de afskårne dejrester.

Stil pakken i køleskab.

 

SAUCE: Sauter finthakkede skalotteløg og hvidløg bløde i olie.

Tilsæt sukker og vand, og lad det koge jævnt og gyldent.

Tilsæt balsamico og kog det næsten væk.

Spæd med bouillon/svampevæske, og lad saucen simre i ca. 20 min. til det er reduceret til det halve.

Jævn evt. med lidt majsstivelse udrørt i lidt koldt vand, og smag til med salt og peber.

 

Sæt bøffer og butterdejspakken i ovnen ved 220 °C i ca. 20 min.

 

Server tournedoserne med de indbagte grønsager og sauce.

 

TIP: Der er "brød" i grønsagerne og kartofler i forretten. Hvis du serverer en anden forret, kan du evt. servere kartofler til hovedretten.

 

TIP: Du kan også fordele grønsagerne i et ovnfast fad, og lægge dejen over som låg.

Klip et par lufthuller og bag "pie'en" i ca. 25 min.

 

TIP: Da spinat indeholder meget nitrat, skal butterdejspakken sættes i køleskabet straks og højst gemmes 2 dage. Børn under 4 år bør ikke spise genopvarmet spinat.

 

Hjemmelavet islagkage

Kagen kan laves op til en uge i forvejen, så den blot skal pyntes før servering.

Arbejdstid: 1 time. Bagetid: 1½ time. Frysetid: helst 1 døgn. 8 personer

#

Marengsbunde:

1½ dl æggehvider

225 g sukker eller 3 færdigkøbte marengsbunde

 

Vaniljeis:

1 stang vanilje

75 g sukker

4 æggeblommer (evt. pasteuriserede)

4 dl piskefløde eller 1 liter færdigkøbt vaniljeflødeis

 

Bær-is:

500 g frosne hindbær eller jordbær

125 g + 3 spsk sukker

½ dl æggehvider (evt. pasteuriserede)

2 dl piskefløde

eller 1 liter færdigkøbt bær-is

 

Pynt:

1½ dl piskefløde

1 dåse runde chokoladevafler og/eller ladyfingers

evt. chokolade eller krymmel

*

BUNDE: Pisk æggehviderne meget stive med en håndmikser.

Pisk 4 spsk sukker i hviderne, og vend forsigtigt resten af sukkeret i.

Tegn 3 cirkler på bage papir efter en lille springform.

Fordel marengsmassen i cirklerne, og smør det ud med en palet, så det er lige tykt over det hele.

Bag bundene i ca. 1½ time ved 115 °C varmluft.

Byt om på pladerne et par gange undervejs.

Læg bundene på en rist til afkøling.

 

VANILJEIS: Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mos dem sammen med sukker.

Tilsæt æggeblommer, og pisk det tykt og cremet med en håndmikser ca. 5 min.

Pisk fløden til blødt skum, og vend den i vaniljecremen.

Læg en marengsbund i en springform foret med film, og fordel vaniljeisen ovenpå.

Dæk med en marengsbund, og sæt formen i fryseren i min 4 timer.

 

BÆRIS: Giv bærrene et hurtigt opkog, og purer dem med sukker i en blender (eller med en gaffel).

Pisk æggehviderne stive med 3 spsk sukker, og pisk fløden til skum.

Vend flødeskum og æggehvider sammen, og vend den afkølede bærpuré i.

Fordel ismassen på den frosne iskage, læg den sidste marengsbund på, og stil formen i fryseren i min. 4 timer.

 

TAG islagkagen ud af formen, og sæt den på et fad ca. min. 15 min. før servering.

Pisk fløden til skum, og smør et tyndt lag flødeskum på kanten af kagen.

Tryk vafler eller ladyfingers fast i kanten.

Fyld resten af flødeskummet i en sprøjtepose og pynt overfladen med rosetter.

Drys med hakkede kager, chokolade eller krymmel.

 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 5.736 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her