Chef's salad eller Chefs salad (kokkens salat) er en
amerikansk salat bestående af hårdkogte æg; en eller flere sorter af kød, såsom
skinke, kalkun, kylling eller oksekød; tomater; agurker; og ost; alle placeret
på en bund af skåret salat eller andre blade grønsager. Flere tidlige
opskrifter inkluderer også ansjos. En række dressinger bruges sammen med denne
salat.
Fødevarehistorikere er ikke enige om historiens og sammensætningen af Chef's
salad, endnu mindre, hvem der lavede den første. Nogle sporer denne salats
rødder til Salmagundi, en populær kød- og salatskål med oprindelse i det 17.
århundredes England og populært i koloniale Amerika. Andre mener Chef's salad
er et produkt fra begyndelsen af det tyvende århundrede med oprindelse i enten
New York eller Californien. Den person, der oftest er forbundet med denne
salats historie, er Louis Diat, chef for Ritz-Carlton i New York City i løbet
af 1940'erne. Mens fødevarehistorikere anerkender hans opskrift, synes de ikke
at være overbevist om, at han opfandt retten, hvilket mere populært tilskrives
kokken Victor Seydoux på Hotel Buffalo, et Statler Hotel i Buffalo, New York
eller kokken Jacques Roser på Hotel Pennsylvania i New York City. Roser arbejdede
i forskellige kulinariske stillinger i Paris, før han blev inviteret til at
blive chef på det prestigefyldte 1920-årige hotel Pennsylvania, hvor han
arbejdede i mere end femten år. Seydoux lærte først sin håndværk i Montreux i
Schweiz og fortsatte sine studier i Frankrig og England, før de kom til arbejde
i USA.
Seydouxs første oplevelser i USA omfattede stillinger på
Waldorf-Astoria Hotel og Ritz-Carlton.
Selvom salatens oprindelse ikke er kendt som Alice Rose
Seydoux, enke af Victor, blev salaten officielt lanceret på Hotel Buffalo. Da
kunderne begyndte at anmode om menuen salat lavet med udskæringer af kød, ost
og hårdt kogte æg besluttede hotellet at føje det til menuen. At give kokken
Seydoux æren om at navngive salaten, han hævdes at have sagt "Nå, det er
virkelig en Chef's salad"
Chef's salad skylder nok meget af sin popularitet, ifølge
Evan Jones i American Food: The Gastronomic Story (1975), til Louis Diat, kok
på Ritz-Carlton. Madlavning a la Ritz indeholder Diats opskrift: "Chef's
salad". Serveret separat i en salatskål med lige store mængder hakket
salat (på bunden af skålen),
kogt kylling, røget oksetunge
og røget skinke, alle skåret i julienne-stil. ½ hårdt
kogt æg til hver portion. Pyntet med nogle brøndkarse i midten og serveret med
fransk dressing.
Diat opfandt ikke salaten (ældre opskrifter eksisterer), men
dets optagelse på menuen på Ritz-Carlton har introduceret salaten til mere af
offentligheden. Det er muligt, at inkluderingen af Thousand Island dressing også er forbundet med Ritz, da
hotellet også introducerede
dressingen til New York City. Denne opskrift, som indeholder røget oksetunge, som det primære Chef's salad ingrediens: kød,
æg, grønsager og præsentres: julienne skåret kød og skivede æg. Flere andre
tidlige Chef's salad opskrifter nævner smuldret Roquefort-ost over salaten.
I 1936 2. udgave af The Joy of Cooking er den første kendte
trykte opskrift til en traditionel "Chef Salad" og gentager de fleste
ingredienser, der findes i senere Chef Salad opskrifter.
Chef's salad hr serveret med ristede bacon bidder.