
 
Savojkåldolmere med en variant af den klassiske varme
kartoffelsalat er en rustik og nærende middagsret. Desserten er "Bondepige
med slør" med friske æblestykker. 
 
Kåldolmere med
oksekød og lun kartoffelsalat med peberfrugt 
Arbejdstid: 1 time. Stege/kogetid: 45 min. Kødet er
frysegnet. 4 personer 
 
#
1 stort savojkål 
600-700 g hakket oksekød 
1 tsk stødt cayennepeber 
salt og friskkværnet peber 
200 g fast ost 
 
Lun kartoffelsalat: 
750 g kartofler 
250 g perleløg 
1 rød peberfrugt 
25 g smør 
ca. 1 dl eddike eller hvidvinseddike 
1 spsk sukker 
salt og peber 
*
 
SKÆR den grove stok af 8 store kålblade. 
Kog bladene i ca. 5 min. i letsaltet vand. 
Lad dem dryppe af på et rent viskestykke. 
 
ÆLT kødet med krydderier. 
Skær osten i små terninger, og rør dem i farsen. 
Fordel farsen på kålbladene, og luk bladene omkring. 
Læg dem med samlingen nedad i et ovnfast fad med en anelse
vand i bunden. 
Dæk fadet med stanniol, og sæt det i ovnen ved 175 °C i ca.
30 min., til kødet er gennemstegt. 
 
KOG kartoflerne 15-18 min. i letsaltet vand, pil dem, og
skær dem i skiver. 
 
PIL perleløgene, og skær dem i halve. 
Rens peberfrugten, og skær den i terninger. 
 
SMELT smør i en gryde, og steg løg og peberfrugt ved svag
varme, til de er møre. 
Tilsæt eddike, og smag til med sukker, salt og peber. 
Tilsæt kartoflerne, og lad dem varme igennem, til de er
møre. 
 
SERVER kåldolmere med lun kartoffelsalat. 
 
Gammeldags æblekage
med sprøde æbler og rugbrødsdrys 
Arbejdstid: 30 min. Kogetid: ca. 15 min. 4 personer 
#
1 kg æbler 
50 g sukker 
lidt vand 
2 skiver groft rugbrød 
15 g smør 
2 spsk sukker 
 
Pynt: 
1½ dl piskefløde
1-2 æbler 
*
SKRÆL æblerne, udkern dem, og skær dem i både. 
KOG æblerne med sukker og vand, til de er helt møre, og
blend dem til mos. 
SMULDR rugbrødet, og rist det på en pande med smør og
sukker. 
FORDEL æblemosen i portionsglas, og drys det ristede rugbrød
over. 
Pynt med flødeskum og rå æblestykker. 
 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin