Salater er dejligt tilbehør til grillmad. Som regel serveres
de i en stor skål med en marinade eller dressing til. Men du kan også anrette
en salatbar som vist her.
Kryddersmør er godt og praktisk tilbehør til grillmad. Her
ses persille-, paprika og dildsmør.
Persillesmør
Rør 100-125 g smør blødt, tilsæt 4-5 spsk hakket persille og
smag det til med 1-2 tsk citronsaft og lidt hvid peber.
Smørret kan varieres med 1 spsk finthakket løg eller 1 fed
presset hvidløg.
Form smørret til en rulle, der pakkes i folie og lægges i
køleskab, til det er stivnet.
Ved serveringen skæres smørret i tykke skiver.
Persillesmør passer både til kød, fisk og grønsager.
Variationer:
I stedet for persille kan bruges andre, grønne krydderurter,
fx dild, karse, purløg, citronmelisse, fennikelgrønt eller en blanding af
forskelligt grønt.
Paprikasmør
Rør 100-125 g smør blødt.
Tilsæt 2 spsk citronsaft, 2-3 spsk meget finthakket rød
peberfrugt og 1-2 tsk paprika edelsüss.
Smag det til, evt. med salt og peber.
Form smørret til en rulle, der pakkes i folie og stivner i
køleskabet.
Især godt til rødt kød, lever og røget makrel.
Rødvinssmør
Rør 100-125 g smør blødt.
Tilsæt 3 spsk rødvin, peber fra kværn, 1 revet eller
finthakket skalotteløg og ½ tsk paprika edelsüss. Hvis du ønsker en dybere rød
farve, tilsættes 1-2 spsk tomatpuré.
Form smørret til en rulle, der pakkes i folie og stivner i
køleskabet.
Inden udskæringen trilles rullen i hakket persille.
Dejligt til fine bøffer også hakkebøffer samt til lam.
Cremefraiche sauce
Rør ca. 2½ dl cremefraiche med 1 bdt persille og 1 bdt
purløg, begge dele hakket fint.
Smag til med hvidløgssalt og citronpeber.
Serveres som kold sauce til alle former for grillmad, som en
dip til rå grønsager samt (lidt fortyndet med mælk eller juice) som dressing
til salater.
Den skal være kold ved serveringen.
Variationer:
- Rør 3-4 spsk finthakket rød eller grøn peberfrugt i cremefraichen
i stedet for kryddergrønt og smag til med salt, peber og chilipulver.
- Bland 2 spsk tomatpuré, 2 fintsnittede forårsløg og 1 fed
presset hvidløg i cremefraichen, der smages til med finthakket frisk basilikum
(eller ganske lidt stødt) samt salt og peber.
Remoulade sauce
1 dl god mayonnaise blandes med 2 dl cremefraiche.
Tilsæt 1 lille syltet agurk, 1 spsk kapers og 1 ansjos, der
altsammen hakkes fint på en gang.
Desuden røres der finthakket karse i så meget som du synes.
Saucen skal være tyk af fyld.
Smag den til med Worcestershire sauce samt salt og peber.
Serveres til fisk, naturligvis, men også til pølser,
hamburgers og hakkebøffer.
Danablu sauce
Mos 50-75 g blåskimmelost til den er helt jævn.
Rør den op med cremefraiche (ca. 2 dl), til en ret tyk
konsistens.
Klip 1 bdt purløg fint og rør det i.
Smag saucen til efter behag, men spar på saltet.
En dejlig sauce til rødt kød og hakkebøf samt til de bagte
kartofler.
Fortyndet med lidt mælk eller orange juice er det en
spændende salatdressing.