#
2 kg æbler i både 
 60 g sukker eller efter smag 
kornene af ½ stang vanilje 
50 g mandelflager 
Dej: 
60 g smør 
70 g sukker 
3 æggeblommer 
1 tsk kanel 
90 g fint smuldret rugbrød 
3 æggehvider til skum 
2 ¼ dl fløde 13% 
Tilbehør: flødeskum af 2 ½ dl piskefløde 
*
Æblerne skrælles og skæres i både. Blomst, stilk og kernehus fjernes. 
Bådene koges i ½ dl vand med vaniljekorn og vaniljestænger under låg ved svag varme i cirka 5 min. Mere vand kan tilsættes. 
Sukkeret hældes i, mosen smages til og stilles til afkøling. 
Vaniljestængerne fjernes. 
Smør og sukker røres grundigt. 
En æggeblomme røres i ad gangen, hvor der røres godt mellem hver. 
Kanel og smuldret rugbrød tilsættes. 
Æggehviderne piskes netop stive og vendes i brødmassen ad 2-3 gange. 
Hæld æblemosen i et smurt ovnfast serveringsfad. 
¾ af mandelflagerne drysses over. 
Dejen fordeles over og til sidst resten af mandelflagerne. 
Fløden hældes ved retten. 
Fadet stilles nederst i ovnen ved 200 ºC i 45 minutter, til dejen er bagt. 
Serveres lun med flødeskum.