4 æg
125 g sukker (1,5 dl)
150 g hvedemel (2,5 dl) evt halvt hvedemel og halvt kartoffelmel
3-4 spsk kakao
1 tsk bagepulver
springform 24 cm
Tænd ovnen på 200°C og smør springformen.
Pisk æggene lette og skummende, pisk sukkeret i og pisk godt.
Bland mel, kakao og bagepulver.
Sigt det i æggesnapsen og vend det forsigtigt i.
Hæld dejen i springformen og bag den i ca. 35 min, på en af de midterste ribber i ovnen,
Afkøl kagen lidt i formen.
Skær kanten fri. Fjern ringen og vend kagen ud på en bagerist.
Lad kagen køle helt af.
Flæk den i 2-3 bunde med en meget skarp, tyndbladet kniv eller sytråd.
Energi: 5650 kilojoule (1350 kcal)
Energifordeling: protein 11 % 37 g
kulhydrat 73 % 241 g
fedt 16 % 24 g
Variationer: Lagkagebundene kan tilsættes forskellige smagsstoffer.
Nøddebunde
Vend 100 g finhakkede hasselnøddekerner i sammen med melet.
Tips: Lagkagedejen kan også bages som 3 bunde i lagkageforme, eller bred dejen ud i 3 lige store plader på bagepapir eller på en smurt og meldrysset bageplade.
Forslag til fyld i lagkage
Abrikosfyld: 2-3 dl piskefløde, 1 dl abrikosmos. Pisk fløden og rør mosen i. Pynt kagen med sigtet flormelis.
Æblefyld: 1 portion kagecreme rørt op med 1,5 dl æblemos og ½ tsk stødt kanel.
Pynt med kanelglasur og evt. hakkede mandler.
Moccafyld: 3-4 dl piskefløde, 1 spsk pulverkaffe, 1 spsk sukker, 25 g hakkede hasselnøddekerner, evt. ½ spsk cognac eller sherry. Pisk fløden og vend de øvrige ingredienser i.
Hindbærcreme: 2 dl piskefløde, 2 dl cremefraiche 38%, 1 spsk flormelis og 250 g hindbær. Pisk fløde, cremefraiche og flormelis til skum. Vend hindbærrene i. Fordel fyldet mellem bundene.
Læg lagkagen sammen i god tid, inden den skal serveres. Pynt den først lige før servering.
I stedet for hindbær kan lagkagen lægges sammen med friske jordbær eller kiwi.
Lagkage med kagecreme:
1 portion kagecreme, 1 dl abrikossyltetøj eller hindbærsyltetøj. Smør syltetøjet på bundene og fordel cremen over. Pisk 2,5 dl piskefløde og sprøjt det på lagkagen.
Tips: Lagkagen kan beklædes med udrullet marcipan. Udrul 150 g marcipan (der har stuetemperatur) mellem to lag plast, så er det lettere at arbejde med. Rul det tyndt ud og læg det over kagen. Tryk marcipanen fast og skær det overflødige væk. Udrullet marcipan fås i større supermarkeder.
Fødselsdagslagkage
3 lagkagebunde
1 portion kagecreme
100 g hindbær, evt. frosne
2 spsk sukker
1-2 bananer
2 dl piskefløde
Bag og flæk bundene.
Kog kagecremen og afkøl den. Drys hindbærrene med sukker.
Læg de to nederste bunde sammen med halvdelen af cremen og banan i skiver.
Bred den anden halvdel af cremen over og fordel hindbærrene herpå.
Læg den øverste bund på og lad lagkagen trække.
Pynt lagkagen lige før servering. Pisk fløden.
Smør et tyndt lag flødeskum på den øverste bund.
Kom resten af flødeskummet i en sprøjtepose med stjernetylle og pynt lagkagens sider.
Energi pr. stk ved 10 stk: 1170 kilojoule (280 kcal)
Energifordeling: protein 10 % 7 g
kulhydrat 52 % 36 g
fedt 38 % 12 g
Glasur
100 g flormelis (2 dl)
ca. 1 spsk kogende vand
Rør flormelis og vand sammen.
Smør glasur ud med en paletkniv dyppet i varmt vand.
Tips: Glasur kan røres med vin, appelsinsaft, citronsaft eller kaffe i stedet for vand. Der kan tilsættes ½ spsk kakao, ½ tsk stødt kanel eller ½ tsk stødt ingefær.