Der er tradition for
at spise svinekød i julemåneden. Vi foreslår farserede mørbradbøffer fra det
italienske køkken efterfulgt af en dejlig chokoladebudding.
Farserede mørbradbøffer med ovnbagte
rodfrugter
4 personer. Arbejdstid:
1 time. Stegetid: ca. 45 min. Fryseegnet
#
1 svinemørbrad
salt og friskkværnet
peber
Fars:
400 g hakket
svinekød
2 tsk salt
2-3 kviste rosmarin
2 fed hvidløg
1 tsk citronskal
(øko)
2 æg
1 dl vand
25 g smør
2 spsk olie
3 spsk hvedemel
½ flaske tør hvidvin
2 dl vand
Rodfrugter:
250 g pastinakker
500 g gulerødder (i
flere farver)
4 løg
evt. 3-4 kviste
frisk timian
½ dl olie
1 glas tør hvidvin
bredbladet persille
Tilbehør: italiensk
brød
*
Afpuds
svinemørbraden for de groveste sener, og skær den i 8 bøffer.
Læg dem i en
madplastikpose eller mellem 2 stykker bagepapir, og bank dem ud med en
kødhammer eller en kagerulle, til de er ca. 3 mm tykke.
Krydr med salt og
peber.
Rør det hakkede kød
sejt med salt.
Tilsæt finthakket
rosmarin, knust hvidløg, fintrevet citronskal og peber.
Rør æg i farsen og
evt. lidt koldt vand, hvis farsen er for fast.
Læg en stor skefuld
fars på hver stykke mørbrad.
Tril sammen, og luk
med en kødnål eller tandstikker.
Varm smør og olie i
en stegegryde, og brun de farserede mørbradbøffer på alle sider.
Drys med mel, og lad
det opsuge stegefedtet.
Læg det hele i et
ovnfast fad, og tilsæt hvidvin og vand.
Dæk fadet til, og
sæt fadet i ovnen ved 200 °C i ca. 30 min. til kødet er mørt.
Smag saucen til med
salt og peber.
Skrub eller skræl
pastinakker og gulerødder, og skær dem i 2 cm tykke skiver.
Pil løgene, og skær
dem i både fra rod til top.
Bland grønsagerne
med timian, salt og peber, olie og hvidvin i et ovnfast fad.
Bag dem i ovnen
sammen med kødet i ca. 45 min., til alle grønsagerne er møre.
Drys med hakket
persille.
Server farserede
mørbradbøffer i saucen med ovnbagte rodfrugter og brød.
Chokoladebudding med makroner
8-10 personer. Arbejdstid:
1 time. Kogetid: 3-4 minutter. Hviletid: ca. 1 time
#
100 g mørk chokolade
½ liter piskefløde
3 blade husblas
2 æg
50 g sukker
30 små makroner
gerne italienske Amaretti-makroner
Pynt: røde
cocktailbær
*
Knæk chokoladen i
små stykker.
Bring fløden op til
kogepunktet, tag gryden af varmen, og smelt chokoladen i den varme fløde.
Læg husblasbladene i
koldt vand i 5 min.
Knug vandet ud af
husblassen, og smelt den i den lune chokoladeblanding.
Del æggene i blommer
og hvider.
Pisk æggeblommer og
sukker stift med en håndmikser.
Tilsæt den lune
chokoladeblanding.
Pisk hviderne stive,
og vend dem i cremen med en dejskraber.
Hæld straks i
portionsglas, og stik 3-4 makroner i hver portion.
Sæt glassene i
køleskab i ca. 1 time, til buddingen er stivnet.
Pynt med
cocktailbær.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin