En hjemmelavet
gærdej med fyld af kartofler, kål og dild. De små dejpakker er gode til
madpakken, som en snack eller som tilbehør til en varm suppe.
12 stk. Arbejdstid:
45 min. Hævetid: ca. 1 time. Stege-/bagetid: ca. 20 min. Fryseegnede
#
Dej:
25 g gær
3½ dl vand
1 tsk groft salt
2 spsk olie
100 g groft rugmel
ca. 450 g hvedemel
Fyld:
750 g kartofler
400 g hvidkål
2 løg
1 dl olie
1 bundt dild
2 tsk groft salt
friskkværnet peber
Pensling: 1 æg
*
SMULDR gæren, og rør
den ud i lidt lunkent vand.
Tilsæt resten af
vandet, salt, olie og rugmel.
Rør hvedemel i,
indtil dejen er fast.
Ælt den glat og
smidig, og lad den hæve tildækket i ca. 45 min. ved stuetemperatur.
KOG kartoflerne
møre, og skær dem i terninger.
Steg fintsnittet kål
og løg mørt under omrøring i olie.
Tilsæt evt. vand.
Bland med kartofler
og hakket dild, og smag til med salt og peber.
ÆLT dejen igennem,
og del den i 12 stykker.
Rul dem ud til
cirkler (ca. 15 cm i diameter).
Læg en stor
spiseskefuld fyld på den ene halvdel af hver cirkel, fold dejen sammen omkring
fyldet til en halvmåne.
Pres kanten sammen
med en gaffel.
SÆT piroggerne på bageplader
med bagepapir.
Lad dem efterhæve i
20 min., og pensl med sammenpisket æg.
Bag piroggerne i
midten af ovnen ved 200 °C i 20-25 min.
Afkøl på en
bagerist.
NYD piroggerne som
de er, eller server dem som tilbehør til suppe eller salat.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin