
 
Slå
dej op til nogle skønne julemorgenboller, der både smager og dufter af julens
klassiske krydderier og frugter. 
Arbejdstid:
30 min. Hævetid: 8-12 timer. Bagetid: 20 min. Fryseegnet. 12-14 boller 
 
#
12
g gær 
5
dl vand 
1
økologisk appelsin eller citron 
1 spsk
honning eller sirup 
3 spsk
valnøddeolie eller 50 g smeltet smør
1 tsk
salt 
1 tsk
stødt kanel 
½ tsk
stødt kardemomme
¼ tsk
stødt nelliker 
75
g tørret frugt (fx abrikoser og figner) 
75
g nødder (fx valnødder og hasselnødder) 
150
g grahamsmel/fuldkornshvedemel 
ca.
500 g hvedemel 
Pynt:
kornflager eller birkes 
*
Rør
gæren ud i lunt vand. 
Tilsæt
fintrevet citrusskal, honning eller sirup, olie og krydderier. 
 
Hak
tørret frugt og nødder groft, og rør dem i væsken. 
Tilsæt
grahamsmel og hvedemel hold lidt af hvedemelet tilbage. 
Ælt
dejen 5-10 min. i en røremaskine. 
Dæk
skålen med film, og stil den i køleskab natten over (8-12 timer). 
 
NÆSTE
MORGEN: Lad dejskålen stå på køkkenbordet, mens ovnen varmer op til 225 °C
varmluft eller 250 °C ved alm. ovnvarme. 
Form
dejen til boller med to skeer, og læg dem på bageplader med bagepapir. 
Stænk
med lidt vand, og drys evt. med flager eller birkes. 
 
Sæt
bollerne i ovnen, skru ned til 200 °C (eller 225 °C ved alm. ovnvarme), og bag
dem i ca. 15 min. 
Bank
under en bolle; lyder det hult, er bollerne færdige. 
Køl
bollerne af på en bagerist. 
 
TIPS:
Du kan også bage bollerne samme dag: Brug da 25 g gær, og lad bollerne hæve i
1-2 timer, til de er dobbelt så store. Følg ellers opskriften.
 
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin