
 
Bag
dit eget rugbrød til frokosten, Brødet her er ren luksus med hele nødder og
masser af kerner. 
Arbejdstid:
30 min. Hævetid: 2 timer. Bagetid: ca. 2 timer. Fryseegnet. 1 stort brød. 
 
#
1
liter kærnemælk 
25 g
gær 
500
g knækkede eller skårne rugkerner 
500
g groft rugmel 
250
g blandede kerner og frø (hør, solsikke, græskar) 
200
g hele hasselnøddekerner 
75
g mørk sirup 
2½ spsk
groft salt 
Til
formen: 
15
g smør 
3 spsk
blå birkes 
*
 
Lun
kærnemælken i en gryde til maks. 37 °C, og hæld den i dejskålen. 
Smuldr
gæren i, og tilsæt de øvrige ingredienser. 
Rør
dejen godt igennem gerne 8-10 min. på maskine. 
 
Smør
en rugbrødsform (3 liter) med smør, og drys med blå birkes. 
Fyld
dejen i formen, og glat overfladen med en gummiskraber. 
Drys
overfladen med blå birkes, dæk til med plastfilm, og lad den hæve til formen er
helt fyldt ca. 2 timer. 
Sæt
formen i ovnen og tænd på 160 °C. 
Bag
brødet i ca. 2 timer. Tjek med et stegetermometer: centrumstemperaturen skal
være 98 °C. 
 
Vend
brødet ud på en rist til afkøling. 
Opbevar
i en frysepose - ikke i køleskabet, så bliver det tørt. 
 
TIPS:
Du kan godt bage en halv portion: Brug da en form, der rummer 1½-2 liter.
Skiven bliver mindre, men brødet bliver ligeså godt. Bagetid ca 1½ time.
 
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin