En salat med sicilianske rødder. Den kan snildt udgøre en let middagsret. De hele hvedekorn er en dejlig variation til ris-, bulgur- og pastasalaten. Der er mere smag i de hele korn og der er også dejlig meget at tygge på. Kornene har en let nøddeagtig smag. De bagte tomater er en fin måde at give de første danske cherrytomater lidt ekstra smag og sødme. (Retten kræver forberedelse)
#
200 g hele hvedekerner
1 laurbærblad
1 tsk sorte peberkorn
Skal af ½ usprøjtet appelsin, skrællet med kartoffelskrælleren
3 spsk citronsaft
2 spsk olivenolie
½ kg cherrytomater, salt og sukker
1 drænet dåse tun i olie eller vand
1 lille rødløg i små tern
1 spsk kapers
1 fed hakket hvidløg
Rigeligt med friske, snittede krydderurter – fx dild, mynte og/eller persille
Sukker
1 knsp cayenne
Tilbehør: Groft brød
*
Skyl hvedekernerne og overhæld dem med kogende vand, stil dem koldt til næste dag.
Kasser kerner der flyder ovenpå.
Skyl kernerne igen og kog dem i rigelig letsaltet vand med laurbærblad, peberkorn og appelsinskal til kernerne er møre 30-45 min.
Bruges forkogte hvedekerner er udblødningen unødvendig.
Hæld straks citronsaft og olie over dem og lad dem køle af.
Halver cherrytomaterne, stil dem på en bageplade og drys dem med salt og sukker.
Stil dem i ovnen ved 60°C og lad dem tørre et par timer.
Bland den kogte hvede med tun, rødløg, kapers, hvidløg og halvdelen af krydderurterne. Smag til med salt, sukker, cayennepeber, sort peber og evt. mere citronsaft.
Vend forsigtigt tomaterne i.
Lad salaten trække et par timer inden den serveres.
Drys med resten af krydderurterne.
Servér med groft brød.
Tips: Salaten kan fint holde et par dage i køleskabet.
Forkogte hvedekerner kan købes i indvandrerbutikker. Man kan også lave salaten af bulgur (knækkede forkogte hvedekerner).
Vil man have salaten knap så rustik, kan man tage laurbærblad, peberkorn og appelsinskal op efter de 30-45 min.
Grønsager pr. person: Ca. 150 g