Logo

Sol over Gudhjem og en sommerklassiker

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Sol over Gudhjem og en sommerklassiker

 

Sol over Gudhjem er et berømt dansk stykke smørrebrød og en sommerklassiker. Det er varmrøget sild lagt på smørsmurt rugbrød med en lækker frisk æggeblomme, der er rund og gul som solen. Herpå drysses skarpt smagende tilbehør som radiser, løg og purløg.

Arbejdstid: 20 min. 2 personer. Er du alene så halver portionen.

 

#

2 friskrøgede sild

1 lille bundt purløg

25 g blødt smør

2 skiver groft rugbrød

4 grønne salatblade

lidt løgringe

6-8 radiser

salt og friskkværnet sort peber

2 friske æggeblommer

*

 

SKÆR hoved og hale af sildene.

Åbn sildene fra bugen, løsn rygbenet med to fingre fra halen og løft det forsigtigt ud.

Skrab små ben væk med en lille kniv.

Læg fiskene med skindsiden opad og træk forsigtigt skindet af fra haleenden.

Se eller føl, om de største ben er væk.

De mindste kan spises.

 

SNIT eller klip purløgene fint og rør 1 spsk af dem sammen med smørret.

Smør det på rugbrødet.

 

LÆG salatblade og de rensede sild på brødet og pynt med løgringe, radise-skiver og purløg.

Drys med lidt salt og friskkværnet peber og nyd med en frisk æggeblomme.

 

TIP: Gudhjem-fiskerne var de første, der begyndte at ryge sild. Om sommeren blev der røget sild i byens skorstene, og om vinteren røgede man pølser. Det fortælles, at det var skotter på Christiansø, som lærte bornholmerne at ryge deres sild. De var skotske krigsfanger og kunne ikke undvære deres kippers. Kippers er letsaltede koldrøgede sild, hvorimod de bornholmerrøgede sild er letsaltede og varmrøgede.

 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 210 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Marinerede stegte høstsild med æbleDisse lækre sild er en dejlig frokostret. Nyder du stegte sild til aftensmad, er det...
• Stegte sild med stuvede kartoflerDe stegte sild må gerne trække; lagen; flere dage, og er også gode til frokost på rugbrød
• Kryddersild med syrnet fløde og gulerodskompotKryddersildene serveres med sursøde gulerødder og syrnet fløde - det bliver den bedste...
• Flødefromage med appelsinsalatEn god opskrift fra madABC - tidens kogebog med over 40.000 spændende madopskrifter, og...
Afstemning
Hvad spiser ud til morgenmad?





Afstemning
Hvad spiser du til frokost?




Afstemning
Hvilken ret spiser du mest til aftensmad?








Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken dessert foretrækker du?



Fortæl dine venner om os