Logo

Klejner, tykke og bløde

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klejner, tykke og bløde

Klejner er sløjfeformede kager som koges i fedtstof. De laves for det meste op til jul og er kendte i Danmark, Sydsverige, Norge, Færøerne, Island og Grønland.

 

Den bedste opskrift på klejner med fløde. Dejen til klejnerne laves med hjortetaksalt, kardemomme og citronskal, inden de koges sprøde i palmin.
115 stk

# Ingredienser

500 g hvedemel
½ tsk hjortetaksalt
1 tsk kardemomme (kan udelades)
125 g smør/eller margarine
3 hele æg
3 spsk fløde
175 g melis
fintrevet skal af en ½ citron
2 pk palmin til kogning

* Tilberedning

Hvedemel, hjortetaksalt og kardemomme sigtes sammen.
Koldt smør/margarine hakkes i melet.
Æg, fløde, sukker, og citronskal røres sammen og hældes i.
Dejen æltes sammen, stilles koldt min 1 time.

Derefter rulles den ud i ½ cm tykkelse og skæres med klenjnesporen i 5 cm brede strimler 
(gerne efter en lineal). 

Klejner, tykke og bløde

Strimlerne deles igen i spidse firkanter (rhomber) der gives et rids på midten og 
vrides til klejner ved at trække den ene spids gennem hullet i midten.
Klejnerne lægges koldt mens den næste laves.

Palminen varmes op i en gryde med bred bund, ved middel varme 180 °C (Kan måles med sukkertermometer) eller til det syder om en tændstik.
Kog hurtigt 3-4 klejner heri ad gangen.
Læg dem på fedtsugende papir, og når de er kolde, lægges de i kagedåser. 
 
Tips: Hvis der lægges for mange klejner i ad gangen, eller klejnefedtet bruser og skummer, 
er palminen for kold. Den må da varmes igen inden yderligere brug.
 

KLEJNER MÅ IKKE LAVES AF BØRN, DA FAREN FOR SKOLDNING ER FOR STOR.

 


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 6.031 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her