
 
Biskop Hans Bager
står bag den bededag, vi fejrer i denne uge, og som blev lovfæstet i 1686. For
at også bagerne kunne holde bededagen hellig, blev der dagen før bagt hveder,
der kunne varmes eller ristes på helligdagen. I dag har mange bagerier åbent
Store bededag, men hvederne er stadig en dejlig tradition. 
Arbejdstid: 45 min.
Hævetid: 2 timer. Bagetid: 20 min. Fryseegnet. 12 stk. 
 
#
500 g hvedemel
(gerne stenformalet) 
2 tsk sukker 
1½ tsk salt 
1 tsk stødt
kardemomme 
50 g smør 
4 dl mælk eller vand
25 g gær 
1 æg 
*
 
1. Bland mel,
sukker, salt og kardemomme i en skål. 
 
2. Smelt smørret og
rør den kolde væske i. 
Rør gæren ud i den
lune væske (maks. 37 °C) og pisk ægget i. 
Tilsæt melet, ælt
dejen godt igennem (5 min. på maskine), og lad dejen hæve tildækket til dobbelt
størrelse det tager ca. 1 time. 
 
3. Vend dejen ud på
et meldrysset bord og fald den sammen et par gange. 
Del den i 12 stykker
og form dem til boller. 
Læg dem i en lille
smurt bradepande (ca. 24x30 cm) med 1-2 cm's mellemrum. 
Dæk bollerne med et
fugtigt viskestykke og lad dem hæve til dobbelt størrelse (til de hænger sammen)
ca. 1 time. 
Stil evt.
bradepanden over en gryde med kogende vand for at sætte gang i hævningen. 
 
4. Sæt bradepanden i
ovnen ved 200 °C og bag hvederne i ca. 20 min. 
Lad dem afkøle på en
rist. 
 
5. Skil hvederne ad
og flæk dem med en kniv. 
Rist dem sprøde i
ovnen ved 250 °C i 5-10 min. (eller på en brødrister) og server med koldt smør
og marmelade, ost eller pålæg. 
 
Variationer: 
Spelthveder: Erstat
halvdelen af hvedemelet med speltmel og erstat smørret med 3 spsk kold presset olie.
Ælt dejen 10 min. 
Tryk evt. bollerne
ned i en skål med speltflager, før de sættes i formen. 
 
Frugthveder: Ælt 150
g hakket, tørret frugt (abrikoser, dadler, rosiner, soltørrede bær) i dejen,
før den hæver første gang, og erstat evt. stødt kardemomme med ½ tsk stødt ingefær
og ½ tsk stødt kanel. 
 
Olivenhveder: Udelad
kardemomme og erstat ⅓ af hvedemelet med groft durummel. 
Erstat smør og æg
med 3 spsk olie og 3 spsk (tomat)pesto. 
Ælt 100 g hakkede
oliven i dejen og fortsæt som i opskriften.
Se flere dejlig opskrifter på varme hveder:
Varme
hveder
Varme hveder i flere variationer
Varme hveder i mikroovn
Varme hveder Sørens
Hveder, Bagermester Froms opskrift
Hvedeknopper - hveder
Grove
hveder
Klassiske hvedeknopper