Logo

Sushi - et udvalg af sushi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Her får du en udførlig guide til hvordan du skal lave sushi, både nigiri og makiruller. Her er også hjælp til hvilke type fisk du kan bruge. Prøv lav-det-selv sushi med gæsterne eller eventuelt børnene.

Sushi er utroligt nemt at lave, det koster næsten ingenting og vækker stor jubel hos gæster - en sikker gør-det-selv ide.

Køb et begynder sæt i et stort supermarked.
I det er der en rullemåtte, sushiris, noget wasabi og noritang.
Hvis du ikke kan finde begyndersættet, så få fat i sushiris, vasabi og noritang.
Resten er at finde i et almindeligt køkken.

Start med at finde en ordentlig fiskehandler, det skal være 1. klasses frisk fisk.
Hvis du ikke kan finde det, så lad være med at lave sushi.
Det koster, men til gengæld skal du kun bruge en kvart tunbøf og en halv laksebøf, så selv om det koster 250 kroner kiloet (københavnerpriser) bliver det ikke så slemt, ca 200 gram til 4 -5 mennesker.
Sig til fiskehandleren at det er til sushi, hvis han er god, vil han kunne komme med forslag. Men tun og laks er som regel til at finde. Tunen skal være lyserød og helt frisk!!! hverken grålig eller brunlig. Hvis han ikke har det, så nøjes med laks. Smørfisk, haj og ligenene er ikke velegnet, det er simpelthen ikke friskt nok. Rå torsk er heller ikke den bedste ide - det bliver lidt glasagtig. Hellefisk er godt hvis du kan få stykker der er tykke nok, ellers er det svært at få pænt.

Hvis familien går i baglås over at spise rå fisk, kan det laves med røget laks og hellefisk - men så er det er ikke rigtig sushi.

Kog risen som det står på pakken. Husk at vaske risen til skyllevandet er helt klart, det tager lidt tid. Og der skal endelig ikke salt i vandet, ellers klumper det ikke sammen som det skal. Når de er kogt og har trukket blander du en spk. risedike (man kan også bruge æblecider-edike eller hvisdvins-edike uden at det betyder det store) med en tsk salt og en tsk sukker og blander med risen. Brug en spartel til at blande med, så risen bliver lidt trykket sammen, men ikke bliver helt til mos. Man skal ligesom skære det sammen med spartlen.

Så kommer vi til det sjove. Der er to forskellige slags sushi (I Japan er der mange flere, men på begynderniveau er der to) Nigiri og maki.
Til nigiri starter du med at lave nogle pæne skiver af din fisk. Ca. to mm. tykke og ca. 4 x 3 cm store. Så fugter du hænderene i vand med edike. (Det nemmeste er at lave en stor skål lunkent vand med en sjat edike i, som du kan dybbe hænderene i, det skal også bruges til makirullerene, men det kommer vi tilbage til). Du former nogle risboller som er på størelse med gammeldags melboller, ca. en stor mundfuld. Hvis dine hænder ikker er fugtige nok klister det helt vildt. De skal presses sammen, så der er ikke som at lave frikadeller,
De behøver ikke at være glatte og runde, men det ser selvfølgelig pænest ud. Lig dem på en tallerken så de kan tørre lidt. Efter du har vasket hænder igen (hygiene er en meget god ting, også med sushi) giver du dem et lille dup wasabi, og ligger fisken over. Med våde hænder kan du nu ligge nigirien op i handen og forme den, så den bliver glat og fin.Fisken skal glattes ud over risen. Over på et fad, og så er du færdig med dem.

Maki-rullerene er lige så nemt. Du tager en rullemåtte (ligner dem man brugte til hjemmerullede smøger, bare større) eller en bagemåtte, eller noget bagepapir, og ligger det frikantede stykke tang på. Med en spartel dybbet i eddikevand, smører du et tyndt lag ris ud over to tredjedele af tangen, ca. en cm. tykt. nederst ligge du de trekantede endestykker fra fisken og agurk i lange stave, og så ruller du det sammen. Rouladen, skal lige presses sammen, så den bliver lidt firkantet, igen er det sådan at når du presser risen klumper den sammen. Lav nogle forskellige ruller, nogen med advocado og flødeost (kaldes California Rolls - det ikke japansk, men smager dejligt)
Så finder du din skarpeste kniv, og gør den fugtig i edikevandet, og skærer dem ud i mundrette bidder, ca. to cm. Mellem hver snit skal den en tur i eddikevandet ellers sætter risen sig fast.

Anret det hele smukt på et stort fad, og server med et stort smil. Det er helt sikkert at det vil blive modtaget positivt.

Når du servere skal du bruge små soyaskåle, hvis du ikke har det, kan underkopper bruges i nødstilfælde. Almindelige frokost-tallerkener er udemærkede, man behøver ikke specielle sushitallerkener. Værtinden hælder lidt soya og vasabi op til alle, det er uhøfligt i Japan at tage selv fra fadet, så du skal dele ud efterhånden som folk mangler noget. Fx syltede ingefær, dem kan du også få i små glas, Og så er det ellers bare at dyppe og spise.

Wasabi fåes i tube, ligner lidt pistage-marcipan, eller som tørt pulver der rørers op med lidt vand. Pulver er bedst og billigst, men kan være svært at skaffe.
Soya behøver ikke at være fancy, Kikkomans er den japanerene bruger.
Risene skal være sushiris, ellers opføre de sig ikke som de skal.

Hvis det er en succes, kan du begynde at investere i specialudstyr som en rigtig riskoger, og særligt sushi service, men man kan sagtens klare sig med det der er i køkkenet i forvejen. Det tager lidt tid at lave (et par timer), men det er ikke svært at lave spiselige sushi. Selvfølgelig ligner de ikke helt dem som en trænet japansk mesterkok med otte års uddannelse laver, men med lidt omhu og lidt kreativitet kan man nå langt.
Itadakimasu! (Velbekomme på japansk)

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.314 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvordan holder du ferie i år?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her