Logo

Karamelrand

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Karamelrand

 

# Ingredienser

130 g sukker

2 dl piskefløde

2,5 dl mælk

et nip salt

1 stang vanilje, med kornene skrabet ud

en flis økocitronskal

5 store æggeblommer

30 g sukker

flødeskum

 

* Tilberedning

Skyl en randform (ca. 1 l) eller skåle (porcelæn) i portionsstørrelse med koldt vand og ryst vandet af.

Formen(ene) skal ikke tørres, en smule fugt i bunden får karamellen til at løsne sig lettere, når karamelranden til sin tid skal vendes ud.


Hæld sukkeret på en helt ren pande eller i en tykbundet gryde, og lad det smelte til karamel over jævn varme.

Lad det tage sin tid, og lad være med at røre i sukkeret, mens det smelter – vip i stedet panden lidt, så tørt sukker bliver oversvømmet af smeltet sukker.

Hæld ⅔ af den gyldenbrune karamel i formen.

Vip straks formen (brug grydelapper) rundt, så karamellen fordeler sig over bunden og lidt opad siderne.


Resten af karamellen i gryden koges med 2-3 dl vand.

Kog det ind til en sirupsagtig karamelsauce.

Bring fløde og mælk i kog med salt, vaniljestang og -korn samt citronskal.

Lad det småkoge et par minutter.

Tag gryden af blusset, og lad det trække i 10-20 min.


Rør æggeblommer og sukker sammen, det skal ikke piskes, blot røres sammen.

Hæld mælke-fløden ved og rør, til alt sukker er opløst.

Hæld blandingen i formen gennem en sigte, der kan fange æggestrenge, vaniljestang og citronskal.


Bag karamelranden i ovnen ved ca. 125 °C (varmluft), til den virker helt fast.

En rand skal have ca 50 minutter, og de små portionskopper skal have 25-30 minutter.

Har du ikke en varmluftsovn, bages karamelranden i vandbad.

Lad karamelranden blive helt kold (køleskabskold) før den vendes ud og serveres med koldt flødeskum og karamelsaucen til.


Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.406 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Koldskål med appelsin og ingefærKoldskål med appelsin og ingefær er perfekt til en varm sommerdag. På www.madkursus.com...
• Vingelé med vindruer og vaniljesauceDesserten er rigtig lækker gæstemad til menuen. Den kan forberedes i forvejen, så du har...
• DaimtærteEn god opskrift fra madABC - tidens kogebog med over 41.000 spændende madopskrifter, og...
• SukatgratinEn god opskrift fra madABC - tidens kogebog med over 41.000 spændende madopskrifter, og...
Afstemning
Hvad spiser du til morgenmad?





Afstemning
Hvad spiser du til frokost?




Afstemning
Hvilken ret spiser du mest til aftensmad?








Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken dessert foretrækker du?



Smæk insektet!